Contact

06-816 17 125

01 oktober 2019

Kleuradvies 2

Posted in Kleuradvies

Johannes Itten en de kleurencirkel

Kleuradvies 2

Johannes Itten bestudeerde het esthetische wezen van kleur. Hij was een Bauhaus docent en kunstschilder. 

Vanuit deze ervaring en waarnemingen is zijn kleurenleer, gebaseerd op kleurwerking, tot stand gekomen. Later gaf hij het boek Kunst en Kleur uit met hierin zijn ideeën over kleur. De kleurenleer van Johannes Itten wordt nog steeds veelvuldig gebruikt en gedoceerd op de kunstopleidingen.

De basis van de kleurenleer van Itten is de kleurencirkel. Het gaat er van uit dat je met de primaire kleuren rood, geel en blauw alle kleuren kunt mengen. Deze kleuren vind je in de binnenste ring van de cirkel. Als je twee primaire kleuren onderling mengt zonder bijkomst van zwart of wit, krijg je de secundaire kleuren oranje (geel met rood), violet (blauw met rood) en groen (blauw met geel). Deze kleuren vind je in de middelste ring. Als je een primaire kleur mengt met een secundaire kleur dan ontstaan er de tertiaire kleuren. Deze kleuren vind je in de buitenste ring.

Aan de rechter kant van de cirkel vind je de warme kleuren rood, oranje en geel. Ze hebben de eigenschap dat ze op je af komen. Aan de linker kant vind je de koele kleuren groen, blauw en violet. Deze kleuren hebben de eigenschap dat ze afstand van je nemen. Alle kleuren hebben ook contrasterende kleuren, de kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar staan geven het grootste contrast en worden de complementaire kleuren genoemd. Door contrasterende kleuren in je interieur te gebruiken creëer je een spannend geheel. Wil je meer rust en eenheid in je interieur, kies dan voor kleuren die op de kleurencirkel naast elkaar liggen.

Contact

Casa Feliz

Laan van Kronenburg 14, 1183 AS Amstelveen
06-816 17 125