Contact

06-816 17 125

11 januari 2020

Verlichting

Posted in Interieuradvies

Lichtbundel en kleurtemperatuur bij spotverlichting

Verlichting

In het tijdperk van de LED-verlichting wordt mij vaak gevraagd waar je op moet letten om dezelfde gezellige sfeer te creëren als bij halogeen- of gloeilampen.

Hieronder wordt uitgelegd met welke twee factoren er –technisch- rekening dient te worden gehouden voor de optimale spotverlichting. Spotverlichting is basisverlichting. Uiteraard zal er voor het creëren van een sfeervolle ruimte, naast de spotverlichting gewerkt moeten worden met aanvullende typen verlichting zoals functionele verlichting en basisverlichting door middel van verschillende typen armaturen (hang-, wand-, vloer- en tafellampen).

Lichtbundel

De breedte van een lichtbundel (of 'flood') wordt vermeld in graden (8°-10°-24°-36°-48°-60°). Hoe groter de lichtbundel is, hoe verder de spotverlichting zal schijnen. Welke lichtbundel het meest geschikt is voor jouw interieur hangt onder andere af van het oppervlak dat belicht moet worden. Voor algemene verlichting worden vaak spots gebruikt met een lichtbundel vanaf 35°. Wil je kleine voorwerpen belichten of plaats je spots op een kleine afstand dan kun je het beste gebruik maken van kleinere lichtbundels. Wanneer je kiest voor een armatuur waarbij de spotverlichting deels ingewerkt zit, is het mogelijk dat de lichtbundel kleiner wordt. Ook zal de afstand tussen plafond en vloer van invloed zijn op de uiteindelijke lichtverspreiding. Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden. Om de lichtoppervlakte te berekenen moet je rekening houden met de af te leggen afstand tot het interieurobject en het aantal graden van de lichtbundel.

  • 10° bundel = belicht oppervlak van 0,5m²
  • 24° bundel = belicht oppervlak van 1,0 m²
  • 36° bundel = belicht oppervlak van 1,5 m²

 

Kleurtemperatuur

De kleur van lichtbronnen duiden we aan met de kleurtemperatuur en deze wordt uitgedrukt in Kelvin. Een lichtbron kan kouder of warmer zijn. Een warme lichtbron geeft gelig licht, denk hierbij aan een kaars of gloeilamp, een koude lichtbron geeft blauwig licht, bijvoorbeeld een flitslicht. Hoe hoger de waarde, hoe koeler (en dus blauwer) het licht. In verlichting vinden we meestal de waarden van 6500 tot 2500 terug. De meest voorkomende codes op doosjes of de lamp zelf zijn 827, 830, 840. Als we het eerste cijfer laten vervallen en twee nullen toevoegen, komen we tot de Kelvin van de lamp. Bij code 827 straalt de lamp 2700 Kelvin uit. De meest gebruikte kleurtemperatuur voor thuisgebruik is warmwit (2700 Kelvin). Wil je nog warmer wit dan kun je een flamelamp gebruiken met 2300 Kelvin (extra warm wit). 

Tip: kies LED-lampen die dimbaar zijn en gebruik daarvoor een LED-dimmer! 

Foto: Modular Lighting

Contact

Casa Feliz

Laan van Kronenburg 14, 1183 AS Amstelveen
06-816 17 125